U bent hier: home / particulieren / levensverzekering
 
Particulieren, levensverzekering en pensioenopbouw
 
De overlijdensverzekering
Deze verzekeringsvorm is de meest gekende. Het contract voorziet de uitkering van een kapitaal bij overlijden van de verzekerde vůůr de einddatum van het contract.

Er bestaan drie grote categorieŽn:
  • De levenslange verzekering
    Het kapitaal bij overlijden wordt altijd uitgekeerd ongeacht het tijdstip waarop de verzekerde overlijdt. Deze vorm wordt veel aangeboden onder de vorm van een begrafenisverzekering aangezien het kapitaal beschikbaar wordt op het ogenblik van het overlijden. Soms wordt dit levensverzekeringscontract ook gebruikt om de erfgenamen toe te laten de successierechten te betalen.
  • De tijdelijke verzekering
    Ook dit contract voorziet in de uitkering van een kapitaal bij overlijden. Dit zal echter enkel gebeuren indien de verzekerde overlijdt vůůr een afgesproken tijdstip (de einddatum van het contract). Deze vorm is veelal bedoeld om aan het gezin financiŽle bescherming te bieden bij het overlijden van de verzekerde/kostwinner. Daarom zal de tijdelijke verzekering meestal een einddatum voorzien op 65 jaar.
  • De schuldsaldoverzekering
    Iedere ontlener kent dit contract. Het kapitaal bij overlijden is zo uitgerekend dat het altijd voldoende kapitalen verzekert om het saldo van bijvoorbeeld een hypothecair krediet aan te zuiveren. Vermits de schuld daalt naargelang er terugbetalingen gebeuren, zal ook dit kapitaal dalen in de mate dat de gekoppelde schuld daalt.
 
 
Sparen voor het pensioen: lange termijnsparen
De wettelijke pensioenen staan onder zware druk ten gevolge van de veroudering van de bevolking, de lage activiteitsgraad van oudere werknemers,... De bevolking voelt zich minder en minder beschermd. Vandaar de nood aan aanvullende pensioenopbouw, via de onderneming of ten individuele titel. De pensioenkapitalen kunnen op maat van het individu of van de onderneming worden opgemaakt.
 
----------